예술을 맛보다. / Eat art
지난 결혼기념일에 간 레스토랑에서
코스요리의 디저트가 나왔는데 비주얼이 예술이었다.
예술과 음식의 차이는 뭘까.
예술품은 영원하고, 음식은 먹고나면 사라진다.
그러나 요즘엔 개념미술이라는 장르도 있다.
아트바젤에서 이미 먹어버린 바나나도
거액에 거래가 된 사례도 있다.
사라질 음식에도 의미를 부여하면 예술이 된다.
그렇다면 의미를 부여하지 않더라도
아름답게 플레이팅 된 음식은 예술일까?
쉐프는 플레이팅을 아름답게 구상하고
각 고객에게 같은 형식과 퀄리티의 플레이팅을
반복적으로 서빙을 한다.
반복적으로 여러 고객에게 서빙되어짐에 따라
우리는 쉐프의 구상을 어떠한 예술보다 저렴한 가격으로 즐길 수 있다.
이런면에서 복제를 하는 판화와 비슷하다고 생각한다.
잠시 좋아하는 디저트를 즐기며
예술에 가치에 대해 생각해봤다.
The dessert that was served at the restaurant I went to on my last wedding anniversary looked like an art .
What is the difference between art and food?
Art is eternal, but food disappears after eating.
However, there is also a genre called conceptual art these days.
It was a big issue that a banana was sold for a large amount of money at Art Basel.
If you give a meaning to food, it becomes art. If so, is beautifully plated food art even if it is not meaningful?
The chef beautifully envisions the plating and serves each customer repeatedly with the same format and quality.
As it is repeatedly served by multiple customers, we can enjoy the chef's idea at a lower price than any other art.
In this point of view, I thought it is similar to art editions.
I thought about the value of art while enjoying my favorite dessert for a while.
J RYU
40.9x31.8cm (6F)
Oil & Acrylic on Canvas
2022